Wednesday, May 27, 2009

The Fiddeling Ghost of Potter County

Jeg var på utikk etter Weird Pennsylvania, noe jeg selvsagt ikke fant. Men jeg fant jeg fant derimot Haunted Pennsylvania- Ghosts and Strange Phenomena of the Keystone State.

"This is an entertaining collection of stories, including the Civil War ghosts of Gettysburg, the spirits at John Brown's tannery, Ole Bull the fiddling ghost of Potter County, the haunted Eastern State Penitentiary, the mysterious indelible hand, and many more."

Stopp pressa! Ole Bulls spøkelse i Pennsylvania?


"Under sitt opphold i USA kjøpte fiolinisten Ole Bull i 1852 et større landområde i Potter County i Pennsylvania. Han gav det navnet Oleana eller New Norway. Bulls hensikt var å invitere skandinaviske immigranter til å bygge og bosette seg der. Det viste seg snart at landområdet overhodet ikke egnet til bosetting.[1]

Første året bosatte det seg opptil 700 immigranter som forsøkte å skaffe seg et nytt hjem der, og det ble bygget veier og bl.a. et sagbruk. Men allerede etter ett år innså alle at det ikke var mulig å kunne livberge seg, slik som jordsmonnet var, og alle flyttet videre, flere til Wisconsin.

Det gikk store ord i Norge om hvilke fantastiske muligheter emigrantene hadde i Oleana, og da det etterhvert ble kjent at det ikke fantes dyrkbar mark, ble det diktet en nidvise om forsøket på å skape et nordisk mønstersamfunn i Amerika. Denne sangen har fra tid til annen dukket opp igjen, blant annet i TV-personligheten og visedikteren Erik Byes repertoar.

I dag er store deler av området lagt ut til naturpark, Ole Bull State Park."

kilde: wikipedia

bildet er lånt fra Pennsylvania Historical and Museum Commisson

2 comments:

Kamilla said...

Og så valgte han å gå igjen der. Av ren bitterhet, uten tvil.

Traveling M. said...

Uten tvil!